EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapievorm waarbij praten niet centraal staat. EMDR is speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het werd in de late jaren '80 ontwikkeld door Francine Shapiro. EMDR helpt mensen om traumatische ervaringen te verwerken en de emotionele impact ervan te verminderen, waardoor ze beter in staat zijn om verder te gaan met hun leven.
Hoe werkt EMDR?
EMDR is gebaseerd op het idee dat onopgeloste trauma's in ons brein vastzitten en blijven zorgen voor emotionele en lichamelijke klachten. De therapie maakt gebruik van gestructureerde oogbewegingen, geluiden of aanrakingen om deze trauma's te helpen verwerken. Tijdens een EMDR-sessie zal ik je vragen om aan een traumatische gebeurtenis te denken terwijl je ogen bepaalde bewegingen volgen, of terwijl je geluiden of tikken hoort. Dit proces helpt het brein om de traumatische herinneringen te verwerken en ze minder verstorend te maken.
De acht fasen van EMDR
EMDR-therapie bestaat uit acht fasen, die ervoor zorgen dat de behandeling gestructureerd en veilig verloopt:
- Geschiedenis en planning: Ik verzamel informatie over je verleden en huidige klachten om een behandelplan op te stellen.
- Voorbereiding: Ik leg je uit wat EMDR is en hoe het werkt, en zorg ervoor dat je je veilig en comfortabel voelt.
- Beoordeling: Je kiest een specifieke traumatische herinnering om mee te werken en identificeert de bijbehorende negatieve gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.
- Desensitisatie: Terwijl je aan de traumatische gebeurtenis denkt, volg je de oogbewegingen van mij of ervaar je andere bilaterale stimulatie (bijvoorbeeld geluiden of tikken). Dit helpt om de emotionele lading van de herinnering te verminderen.
- Installatie: Positieve gedachten en overtuigingen worden versterkt om de negatieve effecten van de traumatische herinnering te vervangen.
- Lichamelijke scan: Je wordt gevraagd om je lichaam te scannen op resterende spanning of ongemak die nog verbonden kunnen zijn met de traumatische herinnering.
- Afsluiting: De sessie wordt op een veilige manier afgesloten, waarbij je technieken krijgt aangereikt om jezelf te kalmeren indien nodig.
- Herwaardering: Aan het begin van elke nieuwe sessie wordt beoordeeld hoe goed de vorige sessie heeft gewerkt en welke herinneringen nog verdere aandacht nodig hebben.
Wat kan je verwachten tijdens een sessie?
Een typische EMDR-sessie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Tijdens de sessie zal ik je begeleiden door de verschillende fasen van de behandeling. Je wordt gevraagd om aan een specifieke traumatische gebeurtenis te denken terwijl je de bilaterale stimulatie volgt. Dit kan soms intense emoties oproepen, maar het is belangrijk om te weten dat dit een normaal onderdeel van het proces is. Gedurende de sessie zal ik je ondersteunen en ervoor zorgen dat je je veilig voelt.
Voor wie is EMDR geschikt?
EMDR is effectief gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, waaronder:
- Trauma en PTSS
- Angststoornissen
- Depressie
- Paniekstoornissen
- Fobieën
- Chronische pijn
- Verslavingen
- Rouwverwerking
Voordelen van EMDR
- Snelle resultaten: Veel mensen ervaren al na enkele sessies significante verbetering.
- Diepe verwerking: EMDR richt zich op de kern van traumatische herinneringen, wat kan leiden tot duurzame veranderingen.
- Weinig praten nodig: EMDR is ideaal voor mensen die moeite hebben om hun gevoelens onder woorden te brengen, omdat de focus meer ligt op het verwerken van de herinneringen dan op verbale expressie.